Reseförsäkringar

reseförsäkringarDet finns flera olika typer av reseförsäkringar att teckna, men de har en sak gemensamt och det är att de finns tillgängliga via din hemförsäkring. Har du en hemförsäkring, finns det ett reseskydd som ger dig en reseförsäkring som är giltig i 45 dagar. Förutsättningen för att du ska kunna utnyttja detta reseskydd, är att resan ska vara en vanlig riskfri semestertur.

Om du däremot ska vara borta längre än 45 dagar, studera eller arbeta i ett annat land eller ägna dig åt en mer fartfylld aktivitet som till exempel fallskärmsflygning, behöver du lägga till en extra reseförsäkring till din hemförsäkring. Det går att förlänga din hemförsäkrings reseskydd till ett år genom en extra kostnad.

Vad ingår i en reseförsäkring?

Reseförsäkringen som du är berättigad till via din hemförsäkring täcker kostnaden för sjukvård vid akut sjukdom eller olycksfall och sjuktransport om det skulle bli aktuellt. Reseskyddet i din hemförsäkring täcker även akut tandvård upp till ett visst belopp samt kostnaden för förlorad egendom vid stöld.

När du betalar din semesterresa med kontokort går det även att utöka hemförsäkringens reseskydd. Det brukar nämligen ingå ett avbeställningsskydd i kortreseförsäkringen som aktiveras när du betalar en resa med ditt kontokort eller via internetbank.

Trikinos

Det finns flera olika sjukdomar som en resenär kan drabbas av under en semesterresa utomlands. Det beror på att vi ofta inte är vana vid den bakterieflora som finns i andra länder.

Ett exempel på en sjukdom som kan fås vid intag av dåligt tillagat fläskkött, är trikinos. Trikinos är en infektionssjukdom som orsakas av att djur som svin, häst eller björn har smittats av parasiten trikiner. Om köttet sedan inte värms upp ordentligt, smittas i sin tur en människa. Läs mer information om trikinos på trikintest.se.

Hepatit A

En annan sjukdom som är vanlig vid utlandsresa, är Hepatit A. Ett annat ord för Hepatit A är gulsot, vilket beror på att du får gula ögonvitor och gul hud vid sjukdomen. Hepatit A orsakas av ett virus som ger inflammation i levern. Viruset sprids via mat och dryck och kommer ut i avföringen.

Om man har smittats av Hepatit A och inte tvättar sig ordentligt efter att varit på toaletten, sprids viruset vidare till andra människor via mat eller vatten. Viruset kan överleva lång tid i vatten. En typisk smittokälla av Hepatit A är just musslor eller ostron som har legat länge i vatten där viruset finns.